Historien om Kebab..

kebabtallrik

Historien om Kebab..

Categories: Divan Pizza

Kebab, også skrevet og kalt kebap, kabob, kibob, ‘bab, er en matrett som betyr grillet kjøtt. Opprinnelsen til matretten er omdiskutert, men den mest kjente er at matretten oppsto under Salahadins krigstokter spesielt da de som nomader var innblandet i stammekriger. Det var vanlig at krigerne spiddet kjøttstykkene på sverdet og stekte dem over åpen ild. Opprinnelig ble det brukt fåre- eller lammekjøtt, i dag brukes også oksekjøtt. Det er normalt å marinere kjøttet i olje med hvitløk og forskjellige typer krydder.

Matretten serveres ofte med bulgur, eller når den serveres på gatekjøkken serveres den ofte i pitabrød, nanbrød og med salat. Den kan også serveres uten noen type brød men på en tallerken med salat og pommes frites ved siden av.

Tyrkiske arbeidsinnvandrere tok med seg retten til Europa der den ble ganske fort en populær matrett. Dette førte til at mange åpnet gatekjøkken som i begynnelsen bare serverte kebab. I dag har disse stedene ofte utvidet menyen og serverer forskjellige andre retter i tillegg til kebab, som oftest pizza og hamburger. Mange selger kebab i gatekjøkken i for eksempel Norge