Historien om Hamburger..

DSC_5248

Historien om Hamburger..

Categories: Divan Pizza

Selv de lærde gastronomene strides om hamburgerens opprinnelse. Amerikanerne påstår hardnakket at de var først ute med å lage den klassiske hamburgeren, men innbyggerne i Hamburg i Tyskland vil nok mildt sagt si seg uenige. I første halvdel av 1800-tallet ble Hamburg en av verdens ledende havnebyer, og for både varer og passasjerer var New York det vanligste reise- målet. Selskapet Hamburg America Line fraktet utallige tyske emigranter over Atlanterhavet, spesielt etter marsrevolusjonen i 1848.

På denne tiden begynte flere kafeer i New York å tilby Hamburg Steak, en ”burger” laget av kvernet kjøtt, løk og brødsmuler, for å tiltrekke seg tyske kunder. Om de fant på oppskriften selv eller fikk den fra tyskere som hadde tatt med seg mattradisjon- ene sine fra hjemlandet, er det ikke mulig å si. Det var likevel ikke før på slutten av 1800-tallet at vi har rapporter om den klassiske hamburgeren som vi ville gjenkjent i dag. Da hadde den dukket opp på begge sider av Atlanterhavet omtrent samtidig, og når det gjelder spørsmålet om hvem som var først ute, er kildene både sprikende og upålitelige. Selv om ingen har fått den offi- sielle æren for å ha oppfunnet hamburgeren, er det et par per- soner som ofte blir trukket frem som sannsynlige kandidater.

Den tyske kokken Otto Kuase skal i 1891 ha servert en særdeles populær sjømannsandwich på en av bryggene i Hamburg. Den bestod av stekt biff og speilegg mellom to ristede brød. Ottos sandwich skal ha fått tyske sjømenn som kom til New York til å spørre om en sandwich Hamburg style når de var på bar.

En annen mulig kandidat er Charlie Negreen fra Wisconsin. Allerede som femtenåring skal han ha solgt kjøttboller fra en bod på det årlige Outagamie County Fair. Han forsto at kun- dene ikke ville sitte ned, men heller gå rundt, så han bestemte seg for å gjøre maten bærbar. Løsningen ble å gjøre kjøttbollen flatere og legge den mellom to brødskiver. Unggutten fikk umid- delbart god respons fra et hurtig økende antall kunder, og han fikk tilnavnet “Hamburger Charlie”.

Til tross for usikkerhet om selve opprinnelsen er det bred enig- het om at kjøttet ble lagt mellom to brødskiver av praktiske år- saker. Bord og bestikk ble overflødig når kunden kunne holde maten i hendene.

Og uansett hvem det var og hvor vedkommende ble født, skyl- der vi den første kokken som la et stykke kjøtt mellom to skiver brød en stor takk – og en stor pommes frites.

Hos oss på Divan har dere den saftige Amerikanske Hamburgeren..